Top
Sign up to receive your free guide to Intentional Design

Duncraig Project: Family Bathroom

We’re finally finished our Duncraig Project and I can honestly say this one was a huge deal for me! As always, it is such a privilege to be able to help transform this old home for two gorgeous people.

I first spoke to Hazel very briefly in January about the possibility of ‘one day’ doing up her bathrooms. The conversation went as far as her telling me she liked contemporary style and favoured a grey and white colour palette. Several months later, she invited me over for a cup of tea and we began discussing what we could do in the space. Rod and Hazel had built their home in Duncraig 38 years ago. Like many family homes, it’s had bits and pieces done to it, including an extension to the front of the property, but the bathrooms were in original condition right down to their original coloured laminate and toilets!

It was definitely time for an upgrade!

From our first design consultation, it became evident that a low maintenance and fuss free space was what Rod and Hazel were after. In particular, Hazel made it clear she wanted to avoid shower screens if possible as the water in the area is particularly hard and despite their best efforts calcium stains showed up on all the glass.

I consulted with Richard from Burlinson Construction about the best ways to make this happen and we agreed that building new nib walls to create a wet zone and do away with glass screens was the best way to achieve this. Once I selected materials with Rod and Hazel, we finalised details including a contemporary colour palette that consisted of white, mid grey and black accents and they jumped on board a plane to Europe for the holiday of a lifetime leaving me in charge.

The original bathroom had a small bath and with the addition of the nib wall we were going to lose over 90mm of precious space. Now that might not seem like much but it is a big deal in a small bathroom. If we kept the floor plan as it was, we would have a narrow walk in shower that would be too close to the bathroom door and a much smaller bath. My decision to flip the bath and the shower mean the wet zone was kept as far from the door as possible, effectively containing the wet space and we could include a standard 1525mm bath, perfect for washing all the grandkids. The end result is beautiful. It’s light, bright and feels bigger than it did before.

We had a custom vanity unit installed and selected Caesarstone’s Frozen Terra, a terrazzo inspired engineered stone that was a nod to the original 1970s built bathroom.

All Photography credited to Claire McFerran – Gathering Light

“We could not have been happier with the end results. Lauren was so helpful and her ideas and little touches, along with the overall workmanship by Burlinson Construction, meant we came home to two beautiful bathrooms, laundry and toilets.  We highly recommend Lauren and Richard if you want a professional team for your renovations.  They worked a miracle within a strict timeframe and budget.  Thank you!” – Rod and Hazel.

Not a bad way to return home after six weeks travelling the world! I can’t wait to share the ensuite with you next. Stay tuned!

What’s Good

Interior-Designer-Perth-Prestart